Foto's versturen via de e-mail, geld overmaken of online een afspraak maken in het ziekenhuis: met een pc, smartphone of tablet werken kan heel handig zijn. En steeds vaker is het ook nodig.

Kunt u niet goed met computers omgaan? Dan kunt u er op verschillende manieren beter in worden.

Handig met de computer

De overheid verwacht steeds meer dat u computervaardig bent. Formulieren worden steeds vaker alleen digitaal verstuurd. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van huurtoeslag. Daar heeft u een DigiD voor nodig.

Digi-zelftest: hoe handig bent u?

U wilt uw digitale vaardigheden verbeteren? Doe dan de Digi-zelftest. Nadat u de vragen hebt beantwoord, krijgt u advies over hoe u beter kunt worden met de computer.

Oefenen

Op de website oefenen.nl kunt u meer leren over omgaan met het internet en met computers. Via deze website kunt u ook het online oefenprogramma Klik & Tik. De Start vinden.

Hulp vanuit uw omgeving

U kent misschien iemand in uw omgeving die u wegwijs wil maken op de computer. Bijvoorbeeld uw (klein)kind, buurman of een goede vriend. Durf te vragen!

De Digihulplijn

Lukt het niet online? De DigiHulplijn is er voor eerste hulp bij vragen over uw computer, laptop, smartphone en/of tablet. Bel gratis: 0800-1508.

De Digihulplijn kan bijvoorbeeld helpen met videobellen, het aanmaken van een e-mailadres of het installeren van een app op uw smartphone. U krijgt hulp van een getrainde vrijwilliger.

Kijk voor meer informatie op Digihulplijn.nl.

Bibliotheek

Heeft u al wel een computer maar bent u er niet zo handig mee? Kijk eens in de bibliotheek.

In samenwerking met Seniorweb Nuenen worden in de bibliotheek computercursussen gegeven: Klik & Tik voor het leren van basisvaardigheden voor beginnende computergebruikers en Digisterker voor het werken met de E-overheid.

In de bibliotheek zijn veel boeken te leen over omgaan met de computer.

Omgaan met een tablet

Er zijn ook speciale cursussen voor het omgaan met een tablet, zoals de iPad. U leert hier bijvoorbeeld hoe u kunt internetten, e-mailen, e-books kunt lezen en hoe u uw apparaat goed beveiligt.

U kunt kijken of er bij u in de buurt een tabletcursus wordt gegeven. Voor een tabletcursus kunt u ook terecht bij Seniorweb Nuenen.

Computercursus volgen

U kunt een beginnerscursus volgen. Kijk naar mogelijkheden voor computercursussen bij u in de buurt. Vaak zijn er ook speciale cursussen voor senioren, zoals van Seniorweb Nuenen.

Internetbankieren en administratie

Wilt u de computer gebruiken om uw financiën te doen? Kijk dan bij de tips voor het doen van de administratie.

Thuis geen computer?

Misschien kunt u bij vrienden, familie of buren even gebruik maken van de computer. Vaak kunt u in de bibliotheek ook op de computer. Soms kunt u ook computeren en internetten bij een copyshop.

Het UWV heeft speciaal voor werkzoekenden een computerruimte, zodat u online kunt solliciteren.

Organisaties

Bibliotheek

Bibliotheek Dommeldal, Nuenen

 040-28 33 097 bibliotheekdommeldal.nlJhr Hugo van Berckellaan 185671CHNuenen

Volwassenenonderwijs

LOI

 071-54 51 234 loi.nlLeidsedreef 22352BALeiderdorp

NTI

 nti.nlSchuttersveld 62316ZBLeiden

Scheidegger Opleidingen

 035-71 21 992 scheidegger.nlMarathon 71213PDHilversum

Vergelijk hulpaanbod