Misschien twijfelt u of u met uw beperking verantwoord de weg op kunt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) kan dat bepalen. In sommige gevallen is een rijtest of medische keuring verplicht om uw rijbewijs te kunnen halen of houden.

Rijden met een beperking

Bent u gezond genoeg om veilig te rijden, dan bent u volgens het CBR 'rijgeschikt'. Een ziekte of beperking kan ervoor zorgen dat u minder goed kunt rijden. Bijvoorbeeld bij:

  • epilepsie
  • dementie
  • Parkinson
  • een oogaandoening
  • problemen met het gebruiken van een arm of been
  • het gebruik van bepaalde medicijnen

Maar ook psychische stoornissen, zoals autisme, ADHD of een stemmingsstoornis, kunnen invloed hebben op uw rijgeschiktheid. Meestal is er een onderzoek nodig om te beoordelen of veilig kunt rijden. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Er zijn speciale rijscholen voor mensen met een beperking, waar u terecht kunt voor aangepaste autorijles.

Ouder dan 75 jaar

Een medische keuring is noodzakelijk als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt vernieuwen. Komt u goed door de keuring, dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Dementie en autorijden

Mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie, kunnen auto blijven rijden als zij een rijtest van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie mogen niet meer autorijden.

Op Dementie.nl en de website van het CBR vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Opfrissen

Heeft u al lang uw rijbewijs? Dan kan het goed zijn om uw kennis van de verkeersregels eens op te frissen. U kunt ook een rij-instructeur uw rijstijl laten beoordelen. Automobilisten kunnen bij Veilig Verkeer Nederland terecht voor een opfriscursus en een rijtest. U leest er meer over op de website van VVN.

Organisaties

Rijschool voor mensen met een beperking

Studentrijbewijs.nl

 085-00 43 131 studentrijbewijs.nlWestsingel 344461DLGoes

Vergelijk hulpaanbod