Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets (e-bike)

U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Op de website van de ANWB vindt u meer informatie over elektrische fietsen.

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken.

Alvast online fietsen kijken? De ANWB heeft een e-bikevergelijker.

Snorfiets of scooter

Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur. Meer over de regels voor snorfietsen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te krijgen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Kijk voor meer informatie over driewielfietsen op de website van de Fietsersbond.

Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met het CMD om de mogelijkheden na te vragen.

Aangepaste fiets

Misschien is het mogelijk dat u met bepaalde aanpassingen nog wel kunt fietsen. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van aanpassingen voor de fiets.

U kunt zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen. In bepaalde gevallen is een vergoeding via de gemeente of UWV mogelijk.

Een aangepaste fiets via de gemeente

U kunt via de gemeente fietsaanpassingen vergoed krijgen, wanneer dit in uw situatie de meest passende oplossing is. Deze vergoeding komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die ervoor zorgt dat mensen zelfstandig kunnen blijven en mee kunnen doen aan de samenleving.

U kunt contact opnemen met het CMD. Dan gaat de medewerker van het CMD na wat er mogelijk is en bekijkt waar u de aanpassingen voor nodig heeft. Het kan zijn dat de gemeente een andere oplossing voorstelt. Krijgt u een aangepaste fiets via de gemeente, dan betaalt u een eigen bijdrage.

Meer lezen over melding doen voor Wmo-ondersteuning.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag doen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod