Alle inwoners betalen belasting aan de gemeente. Iedereen betaalt zo mee aan de voorzieningen binnen de gemeente. Voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn: afvalstoffenheffing, rioolheffing, hondenbelasting en onroerend zaakbelasting (ozb).

Kwijtschelding

Heeft u moeite om de gemeentelijke belastingen te betalen? U kunt dan misschien een betalingsregeling afspreken. Dan kunt u de belasting in delen betalen.

Wat is het?

Als u de gemeentebelasting niet kunt betalen, kan de gemeente Nuenen misschien uw belasting kwijtschelden. U hoeft de belasting dan niet te betalen. Soms krijgt u alleen kwijtschelding voor een deel van de belasting. U betaalt dan minder belasting. De gemeente houdt rekening met uw inkomen, uitgaven en bezittingen. Komt u niet in aanmerking voor kwijtschelding dan kunt u een betalingsregeling aanvragen.

Automatische kwijtschelding

Is de kwijtschelding van riool- en afvalstoffenheffingen afgelopen jaar aan u verleend en / of is uw financiële situatie ten opzichte van vorig jaar niet veranderd, mogelijk komt u dan in aanmerking voor automatische kwijtschelding. In dit geval krijgt u van ons, uiterlijk 20 september, een brief waarin staat dat de kwijtschelding wordt verleend.

Nog niet eerder kwijtschelding aangevraagd of geen automatische kwijtschelding gekregen?

Dan kunt kwijtschelding online regelen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, dan kunt deze aanvragen via DigiD.

  • rioolheffing moet u voor 1 oktober aanvragen
  • afvalstoffenheffing moet u 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet aanvragen

U komt in ieder geval niet in aanmerking voor kwijtschelding:

  • als u een eigen woning heeft en de WOZ-waarde hoger is dan de hypotheekschuld (meer dan € 2.269,- verschil)
  • uw motorrijtuig meer waard is dan € 2.269
  • u meer dan één motorrijtuig heeft.

Geen brief ontvangen?

Heeft u geen brief over de automatische kwijtschelding ontvangen dan komt u hiervoor niet in aanmerking. De reden hiervan kan zijn dat uw situatie ten aanzien van vorig jaar is veranderd.

Als u van mening bent dat u wel recht heeft op kwijtschelding dan kunt u dit online regelen.

Kwijtschelding waterschapslasten

Als u kwijtschelding wilt aanvragen voor de waterschapslasten, dan moet u zelf contact opnemen met Waterschap De Dommel (0411) 61 86 68.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod