Heeft u moeite om de boodschappen te doen? Er zijn manieren om het makkelijker te maken. Met wat handigheidjes lukt het misschien toch om de boodschappen thuis te krijgen.

Minder meenemen

Kost het u vooral moeite om de grote boodschappen te doen, maar lukt het nog wel om af en toe even verse groente en fruit, brood en melk te halen? Dan kunt u misschien wat vaker boodschappen doen. U neemt per keer wat minder mee. Dan is uw tas ook niet zo zwaar.

Een lijst maken

Als u een verzamellijst maakt van de dingen die u regelmatig koopt, kunt u die langslopen bij het maken van een boodschappenlijstje. Zo maakt u de kans kleiner dat u iets vergeet. Dat kunt u ook per winkel doen. Hier vindt u een lijst van producten (PDF, 73,5 kB) waarmee u alvast aan de slag kunt.

Hulp van de supermarkt

Bij de meeste supermarkten kunt u de medewerkers om hulp vragen. Bijvoorbeeld om een moeilijk bereikbaar product te pakken, uw tas in te pakken bij de kassa of uw tas in de auto te zetten. Supermarkten kunnen uw boodschappen ook bezorgen of voor u klaarzetten in de winkel. Lees er meer over bij Boodschappenhulp.

Boodschappen dragen

Er zijn hulpmiddelen die handig zijn bij het boodschappen doen. Een bekende is de boodschappentrolley: een tas op wielen. Maar er zijn ook hulpmiddelen om zelf een tas te dragen, als u weinig kracht in uw handen heeft.

Heeft u een rollator, rolstoel of scootmobiel? Dan kunt u daarin boodschappen meenemen. Er zijn tassen en manden te koop die u in de rollator kunt zetten of aan de rollator kunt vastklikken.

Op de Hulpmiddelenwijzer en bij Scouters vindt u voorbeelden van hulpmiddelen bij het boodschappen doen. Boodschappentrolleys kunt u gewoon in de winkel kopen. Voor andere hulpmiddelen kunt u terecht bij de thuiszorgwinkel.

Staan bij de kassa

Heeft u moeite met het staan bij de kassa? Dan kunt u misschien een boodschappenwagen of rollator met een (uitklapbaar) zitje nemen. Er zijn zelfs wandelstokken die u kunt uitklappen tot een zitje.

Bereikbare winkel

Kies de winkel die voor u het makkelijkste is, ook al is dat niet uw vaste winkel. Hoe vindt u zo'n winkel?

  • Het kan een winkel zijn op loopafstand, of een winkel met goede parkeergelegenheid, of een winkel waar de bus vlakbij stopt. Dat hangt af van uw situatie.
  • Vraag eens aan mensen in de buurt waar zij meestal heengaan. Misschien is dat voor u ook wel makkelijk.
  • Misschien kunt u wel meerijden met vrienden, buren, een familielid of een vrijwilliger in de buurt.

Winkeltips

Met deze tips kunt u het winkelen sneller en minder inspannend maken:

  • Sorteer uw boodschappenlijstje per afdeling in de supermarkt. Bijvoorbeeld alle ontbijtproducten bij elkaar, en alle groente en fruit bij elkaar. Zo hoeft u niet kriskras door de winkel.
  • U kunt een vaste route door de supermarkt lopen. Een georganiseerd boodschappenlijstje + een vaste route = veel sneller door de supermarkt!

Boodschappenhulp

Als boodschappen doen u niet alleen lukt, kunt u hulp vragen van mensen om u heen. Maar u kunt ook gebruik maken van een betaalde boodschappendienst.

Organisaties

Thuiszorgwinkel

Vegro

 0800-28 87 766 vegro.nlVennestraat 132161LELisse

Hulpmiddelenleverancier

Harting-Bank

 088-65 40 842 harting-bank.nlReactorweg 1603542ADUtrecht

Handicare Trapliften

 072-57 68 888 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Bestanden

Boodschappenlijst PDF, 73,5 kB
Vergelijk hulpaanbod