Huishoudelijke hulp kunt u ook vragen aan mensen uit uw omgeving. De gemeente gaat ervan uit dat u eerst probeert een oplossing op deze manier te organiseren. Is hulp uit uw omgeving niet voldoende, dan kunt u huishoudelijke hulp vragen bij de gemeente. Mensen uit uw omgeving zijn niet verplicht u te helpen.

Hulp vragen

Het kan lastig zijn om hulp te vragen. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Zeker als het een klus is die goed bij ze past. Een lampje vervangen, een schilderijtje ophangen, het gras maaien. Voor u is het misschien lastig om te doen, maar voor een ander is het een klein klusje.

Huisgenoten: gebruikelijke hulp

Gebruikelijke hulp is de hulp die huisgenoten normaal gesproken aan elkaar geven. In een normaal huishouden zijn de huishoudelijke taken gedeeld. Bij het toekennen van huishoudelijke hulp verwacht de gemeente daarom dat partner, kinderen of huisgenoten een deel van de huishoudelijke taken op zich nemen. Dit is geen verplichting, maar de gemeente bekijkt wel welke hulp u kunt krijgen van uw huisgenoten. Voor deze taken krijgt u geen hulp van de gemeente.

Vrienden en familie

Vaak springt de familie bij als iemand het niet meer zelf kan. Wonen uw kinderen dichtbij? Dan kunnen zij u misschien helpen met het huishouden. Ook goede vrienden willen vaak wel helpen.

Buren

Buren of mensen uit de straat willen vaak wel af en toe helpen. U kunt beginnen met eenmalig iets kleins te vragen. Bijvoorbeeld een keer uw heg knippen, een keer rijden naar de supermarkt of de ramen aan de buitenkant wassen.

Betaalde klusjes

Misschien wil een buurjongen of -meisje wel een klusje doen in uw huis of tuin. Even helpen met stofzuigen, afwassen, ramen lappen, dweilen, grasmaaien, onkruid wieden, enzovoort.

Geeft u een betaald klusje aan een kind of jongere? Hier zijn een aantal tips hoe u dit kunt aanpakken:

  • Een redelijk bedrag voor scholieren is ongeveer €3 tot €5 per uur (afhankelijk van de leeftijd).
  • Geef jongeren geen zware of gevaarlijke klussen.
  • Spreek een vaste tijd af (bijvoorbeeld elke zaterdagochtend).
  • Spreek af wanneer u betaalt.
  • Bespreek van tevoren hoe een klus gedaan moet worden.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger kan helpen als het de mensen uit uw omgeving te veel wordt. Of als u niemand anders hebt om op terug te vallen. Kijk op de pagina Vrijwilliger nodig voor meer informatie.

Durf te vragen

Vindt u het lastig om om hulp te vragen? Misschien kunt u iets bedenken om terug te doen. Meer tips om makkelijker hulp te vragen vindt u bij Durf te vragen.

Vergelijk hulpaanbod