Voor sommige mensen is zelf koken lastig. Vanwege een beperking of vanwege het ouder worden. Of omdat iemand het nooit heeft geleerd. Deze tips komen dan misschien van pas.

Leren koken

Heeft u nooit leren koken? Dan kan dit alsnog!

Bij het buurtcentrum zijn vaak activiteiten rondom koken. En misschien zijn er wel kookcursussen bij u in de buurt. Er bestaan diverse kookgroepen in Nuenen (Likkepot - Goudvink, Gerwen, PvgE).

Makkelijke recepten

Zoekt u recepten? Kijk dan eens in de bladen van de supermarkt. Daarin staan vaak makkelijke en gezonde recepten.

U kunt ook in tijdschriften of kookboeken kijken om eens iets anders te koken dan u gewend bent. En op internet zijn ook veel tips en recepten te vinden.

Porties invriezen

Bent u alleen of met z’n tweeën? Iets meer koken kost niet veel extra moeite. U kunt dat dan invriezen en later opwarmen. Zo hoeft u veel minder vaak te koken

Wokken

Groente en vlees, vis of vleesvervangers kunt u heel goed bereiden in een wok. Door te wokken is het eten snel klaar en behoudt het zijn smaak en vitamines.

  • Snijd eerst alles in kleine stukjes. Of koop voorgesneden producten.
  • Daarna de wok verhitten en olie toevoegen.
  • Dan doet u het vlees, de groenten en de kruiden in de wok. Soms moet het ene ingrediënt net iets langer gewokt worden dan het andere. Op de website van het Voedingscentrum vindt u hier uitleg over.
  • Al roerend op hoog vuur, maakt u uw wokmaaltijd in een korte tijd klaar.
  • Met wat rijst, noedels of pasta erbij heeft u een heerlijke maaltijd.

Keukenhulpmiddelen

Er zijn keukenhulpmiddelen voor mensen die hun handen minder goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld aangepaste snijplanken, aangepaste openers, pannenhouders of schilmessen met een extra dik handvat.

U kunt keukenhulpmiddelen opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer of eens kijken bij Scouters. Sommige hulpmiddelen zijn gewoon bij de huishoudwinkel verkrijgbaar. Andere hulpmiddelen koopt u bij de thuiszorgwinkel of online.

Voorgesneden

Veel groenten kunt u klaargemaakt kopen (vers en diepgevroren). Ze zijn al gesneden en vaak ook gewassen en u hoeft ze alleen maar in de pan te doen om ze te koken, stoven of bakken.

Ook aardappelen kunt u geschild, in plakjes of als krieltjes kopen. Dat kan erg handig zijn als u zelf niet meer zo makkelijk kunt schillen en snijden.

Kant-en-klaar

U kunt af en toe een makkelijke maaltijd in huis halen. Bijvoorbeeld een stoommaaltijd, een kant-en-klaarmaaltijd of een blik soep.

Verse producten bevatten wel meer vitamines en mineralen. In kant-en-klaarmaaltijden zit soms te veel vet en zout. Wilt u meer weten over hoe u gezond kunt eten? De tips voor gezond koken kunnen helpen.

Maaltijdvoorziening

Als koken niet meer lukt, kunt u hulp vragen aan mensen om u heen. Maar u kunt ook kijken of een maaltijdvoorziening iets voor u is.

Organisaties

Wijk- of buurtcentrum

Dorpshuis en sportzaal De Koppelaar

 040-28 36 551 dekoppelaar.nlDe Koppel 75674NWNuenen

Stichting Sociaal Culturele Accomodatie D'n...

 dnheuvelgerwen.nlHeuvel 115674RRNuenen

Scarabee Wijkcentrum

 040-28 38 400Mantelmeeuwlaan 105672EANuenen

Thuiszorgwinkel

Vegro

 0800-28 87 766 vegro.nlVennestraat 132161LELisse

Vergelijk hulpaanbod