Zet eens op een rijtje wat uw wensen zijn en wat u kunt doen om uw woonsituatie te verbeteren. Informatie vindt u via deze en andere internetsites of via uw gemeente. Zo kunt u nu en in de toekomst prettig en veilig blijven wonen.

Situatie in kaart brengen

Om te beginnen kunt u een overzicht maken van wat u allemaal nog zelfstandig kunt. Bij welke dingen twijfelt u? Maak daar een apart lijstje van. Zo krijgt u een overzicht van de dingen die moeilijk gaan. Op de pagina over het zorgplan vindt u een aantal handige websites en vragenlijsten die u kunt gebruiken bij het maken van zo'n overzicht.

Hulp uit uw omgeving

U kunt iemand die u vertrouwt om hulp vragen. Vrienden, familie of buren kunnen misschien met u meedenken over uw situatie. Hoe denken zij over wat u nog wel kan? En weten zij oplossingen voor de dingen die minder goed lukken? Misschien kunnen anderen u alvast helpen bij het uitzoeken van woningaanpassingen. Of meedenken over hoe u uw dagen kunt vullen.

Gesprekken met mensen uit uw omgeving kunnen ook helpen om uw wensen helder te krijgen: hoe woont u het liefst, nu en in de toekomst?

Kijken naar oplossingen

Door uw situatie in kaart te brengen komt u er misschien achter dat u aanpassingen in huis nodig heeft, of hulp bij dagelijkse taken. Maar u weet wellicht nog niet precies wat er mogelijk is. Of misschien overweegt u te verhuizen. Bijvoorbeeld naar een woning met zorg in de buurt, die u snel kunt oproepen als het nodig is.

Oplossingen zijn bijvoorbeeld:

Inspiratie opdoen

U kunt op allerlei plekken inspiratie opdoen over veilig thuis wonen bij ouderdom of een beperking. Misschien heeft uw gemeente een speciale website of folder over dit onderwerp. U kunt kijken of er zo'n campagne loopt en bijvoorbeeld alvast filmpjes bekijken over woningaanpassingen.

Voor ouderen zijn er beurzen waar zelfstandig thuis wonen een van de thema's is. Een groot landelijk evenement is bijvoorbeeld de 50PlusBeurs. Maar er zijn ook veel regionale beurzen voor ouderen.

Advies inwinnen

Er zijn verschillende organisaties die u verder kunnen helpen, met informatie en advies. De gemeente kan ook met u meedenken. Meer over woonadvies.

Vergelijk hulpaanbod