Of u nu ziek of gezond bent, het kan fijn zijn om alvast zaken rond uw uitvaart te regelen. En uw wensen te bespreken met een uitvaartondernemer of met uw naasten.

Nadenken over uw uitvaart

U kunt over verschillende onderdelen van uw uitvaart alvast nadenken. Bijvoorbeeld:

  • Begraven of cremeren?
  • De plek van de afscheidsdienst
  • Wie de kist moeten dragen
  • Of u toespraken en voordrachten wilt
  • De muziek
  • Rouwkaart: ontwerp en adressenlijst
  • De kleur van de bloemen

Uw wensen bespreken

Het kan fijn zijn om uw wensen eens te bespreken met iemand die dicht bij u staat. Bijvoorbeeld uw partner of een vriend of familielid. Maar u kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur.

U kunt ook eens een voorbespreking organiseren met iemand van een uitvaartonderneming. Deze uitvaartondernemer kan u allerlei mogelijkheden voor de uitvaart voorleggen. En u kunt uw wensen naar voren brengen. U kunt ook in gesprek gaan over de kosten, zodat u hier een indruk van krijgt.

Wensen op papier zetten

Wilt u uw uitvaartwensen netjes op papier hebben, dan kunt u misschien aan uw partner, dochter of zoon vragen dat voor u te doen. Maar u kunt ook een speciaal formulier (laten) invullen. Dit heet een wilsbeschikking of wensenformulier. U kunt dat formulier aanvragen bij een uitvaartonderneming of een uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering

U kunt een uitvaartverzekering afsluiten als u dat graag wilt. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld kiezen om een geldbedrag te laten uitkeren bij uw overlijden, waarmee uw nabestaanden de uitvaart betalen. Of u kiest voor een verzekering die de kosten van bepaalde onderdelen van de uitvaart dekt. In dat geval krijgt u geen geld, maar betaalt de verzekering een deel van de uitvaart.

Het is goed om vooraf goed na te denken over wat uw wensen zijn, en wat u wilt verzekeren. Meer informatie over uitvaartverzekeringen vindt u op de website van de Consumentenbond. Met de Uitvaartberekenaar van het Nibud kunt u een idee krijgen van wat een uitvaart kan kosten, op basis van de keuzes die u maakt.

Organisaties

Uitvaartorganisatie

Humanistische Uitvaartbegeleiding

 0900-90 05 030 humanistischeuitvaart.nl

Vergelijk hulpaanbod