Gaat u uit elkaar, dan heeft u misschien plotseling weinig inkomen. Of u moet een nieuwe woning zoeken. Misschien komt u in aanmerking voor een financiële regeling of een sociale huurwoning.

Onvoldoende inkomen

Het kan zijn dat u plotseling van een minimuminkomen moet rondkomen. U kunt dan eens bekijken of u nu misschien onder een regeling valt of recht heeft op een toeslag of tegemoetkoming.

Op zoek naar een nieuwe woning

Misschien kunt u niet in uw oude woning blijven wonen en moet u op zoek naar wat anders. U kunt zich dan inschrijven voor een sociale huurwoning. Er zijn meestal wel lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen.

U kunt ook kijken of u particulier een woning kunt huren. U kunt via internet zoeken of via een makelaar. Als u snel een nieuwe woning nodig heeft, kunt u ook rondvragen bij mensen in uw omgeving. Of een oproepje plaatsen op sociale media.

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag (of woonlastentoeslag) is een tijdelijke aanvulling van uw inkomsten, zodat u de huur of de hypotheek kunt blijven betalen.

U kunt ervoor in aanmerking komen als uw inkomen door omstandigheden te laag is, en u uw woonkosten daardoor niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid.

U kunt woonkostentoeslag aanvragen bij de afdeling Sociale Zaken. Het is een vorm van bijzondere bijstand.

TONK: tegemoetkoming voor woonkosten

TONK is er voor mensen die door de coronacrisis minder inkomen hebben, en die daarom hun woonkosten niet meer kunnen betalen. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het geld van de TONK is bedoeld voor bijvoorbeeld het betalen van de huur of hypotheek en gas, water en licht.

De TONK loopt van januari tot en met september 2021. U kunt een aanvraag doen met terugwerkende kracht. Meer informatie over het aanvragen van TONK en de voorwaarden vindt u op de website van uw gemeente.

Hulp van anderen

U kunt overwegen om hulp te vragen aan vrienden of familie. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een nieuwe woning, om u tijdelijk op te vangen, of om geld te lenen. Let wel op: ook als u geld leent van een bekende, gaat u een schuld aan. Denk er dus van tevoren goed over na. En maak goede afspraken over wanneer en hoe u het geld weer terugbetaalt.

Checklist scheiden

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een checklist. Vult u de checklist in, dan krijgt u een persoonlijk overzicht van de zaken die u moet regelen op het gebied van inkomen en woonruimte.

Organisaties

Woningverhuurder

Woonzorg Nederland

 020-66 62 666 woonzorg.nlProf. E.M. Meijerslaan 31183AVAmstelveen

Helpt Elkander

 040-28 34 508 helpt-elkander.nlVincent van Goghstraat 785671GZNuenen

Vergelijk hulpaanbod