Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

Zorgt u (langdurig) voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u aankloppen bij het Steunpunt Mantelzorg.

Wat kan het Steunpunt voor mij betekenen?

Wij kunnen u de volgende ondersteuning bieden:

  • Informatie en voorlichting
  • Advies en begeleiding
  • Emotionele steun, individueel en groepsgewijs (lotgenotengroepen)
  • Mantelzorginloop
  • Cursusaanbod en themabijeenkomsten
  • Praktische ondersteuning: het samen met de mantelzorger in beeld brengen van de situatie.
  • Activiteiten, zoals de Dag van de Mantelzorg op 10 november
  • Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Ook professionals uit Nuenen kunnen een beroep doen op het steunpunt voor informatie.

Waar vind ik het Steunpunt Mantelzorg?

Berg 22c
5671 CC Nuenen
Tel. (040) 28 31 675
E-mailadres: steunpuntmantelzorg.nuenen@levgroep.nl

U kunt zich hier aanmelden als mantelzorger. U ontvangt dan automatisch (gratis) de nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gehouden van de activiteiten die door het steunpunt worden georganiseerd.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn.

U kunt bij het CMD, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursus of lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Zulke bijeenkomsten worden georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in Nuenen. Daar kunt u vragen wanneer deze bijeenkomsten plaatsvinden.

Informatie bij het CMD

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het CMD om uw situatie te bespreken; de medewerker van het CMD zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

LEV Steunpunt Mantelzorg Nuenen

 040-28 31 675 levnuenen.nlBerg 225671CCNuenen

Handen in huis

 030-65 90 970 handeninhuis.nlKwekerijweg 23709JAZeist

Vrijwilligers Zorg Thuis

 06-12 45 89 61 vrijwilligerszorgthuis.nlGerwenseweg 375674SENuenen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod