Alle peuters zijn wel eens druk. Vaak zitten ze geen minuut stil. Meestal heeft dit een duidelijke reden en kun je hier goed mee omgaan, maar soms is er meer aan de hand.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting voor attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands wordt het ook wel aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis genoemd.

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Ze reageren impulsief en gedragen zich druk of onrustig. Maar het wordt pas ADHD genoemd als een kind hier in het dagelijks leven erg door wordt beperkt. Bovendien moet je kind er langere tijd last van hebben in verschillende situaties, bijvoorbeeld bij de kinderopvang en thuis.

Wat kan het ook zijn?

Als je kind concentratieproblemen en/of druk en impulsief gedrag laat zien, hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat het ADHD heeft. Het kan ook te maken hebben met het temperament van je kind, emotionele problemen of problemen in jullie gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je peuter niet geconcentreerd kan spelen of hyperactief is.

Overleg met opvang

ADHD wordt meestal pas herkend op de basisschool. Maar als je je nu zorgen maakt en denkt dat jouw kind misschien ADHD heeft, is het goed om hierover te overleggen met een professional. Dit kan de pedagogisch medewerker van de kinderopvang zijn. Hoe gaat het op de opvang? Worden jouw zorgen herkend? Ook als jouw zorgen niet herkend worden, is het goed om advies of hulp te vragen.

Hulp zoeken

Denk jij dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen? Praat er dan over met de huisarts of de jeugdarts op het consultatiebureau. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist op het gebied van ADHD.

Kijk voor meer informatie over ADHD op de website Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans of op de website van het Kenniscentrum KJP.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: ADHD

Organisaties

Psycholoog

Psychotherapie Refleksie

 06-28 17 67 54 psychotherapierefleksie.nlOmmelseweg 555721WTAsten

Kinderpsychologie Praktijk Helmond

 06-21 96 97 86 kinderpsychologiehelmond.nlVlierbes 15708DVHelmond

VidaSense

 040-26 68 580 vidasense.nlRaiffeisenstraat 115611CHEindhoven

MEE

MEE Nederland

 030-23 63 707 mee.nlKoningin Wilhelminalaan 33527LAUtrecht

Belangenvereniging of oudervereniging ADHD

Impuls & Woortblind

 033-24 73 484 impulsenwoortblind.nlAmbachtsstraat 153861RHNijkerk

Vergelijk hulpaanbod