Iedere peuter gedraagt zich anders en maakt op een eigen manier contact. Sommige peuters zoeken geen troost en reageren niet of anders als bijvoorbeeld hun vader of moeder thuiskomt of weggaat. Dit kunnen tekenen zijn van autisme, maar er kan bijvoorbeeld ook iets mis zijn met de hechting.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de ontwikkeling van kinderen met autisme anders verloopt. Kinderen met autisme kunnen het moeilijk vinden om contact te maken en om te communiceren. Voor hen is het lastig om informatie te verwerken. Hierdoor kunnen zij boos worden of zich juist terugtrekken.

Autismespectrumstoornis (ASS)

Tegenwoordig wordt autisme gezien als één stoornis (autismespectrumstoornis of ASS), met ernstige of minder ernstige kenmerken. Voorheen sprak men nog van verschillende autismespectrumstoornissen, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Deze oude namen kun je nog tegenkomen, bijvoorbeeld in gesprek met andere ouders, leerkrachten of dokters. Kijk voor meer uitleg op Autisme.nl.

Moeite met contact maken

Kinderen met autisme maken weinig contact, zowel met woorden als met hun lichaam. Dit kun je merken als je kind:

  • niet vaak lacht, en geen oogcontact zoekt;
  • geen troost bij anderen zoekt;
  • vreemd of niet reageert als vader of moeder binnenkomt of weggaat;
  • niet graag speelt met leeftijdsgenootjes;
  • angstig is in onbekende situaties of bij mensen die je kind niet kent;
  • er slecht tegen kan als dingen anders gaan dan gedacht of gepland.

Andere kenmerken van autisme

  • Er zijn ook kinderen die juist wel contact maken, maar dit op een onhandig manier doen. Zij voelen bijvoorbeeld niet aan dat de ander ook iets wil vertellen.
  • Kinderen met autisme kunnen gefixeerd zijn op één onderwerp en sommige kinderen doen bepaalde activiteiten steeds opnieuw.
  • Als je kind te veel prikkels krijgt, kan dat stress en angst veroorzaken. Hierdoor kunnen kinderen boos worden of zich juist terugtrekken.
  • Bij kinderen met autisme is de kalenderleeftijd niet hetzelfde als de ontwikkelingsleeftijd. Op sommige vlakken kunnen kinderen jonger overkomen dan ze in werkelijkheid zijn.

Heeft je kind autisme?

Vind je dat je peuter zich anders gedraagt dan andere kinderen? Dan is het goed om dit te bespreken met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen je kind als dat nodig is doorverwijzen naar een specialist. Zij kunnen ook kijken naar andere oorzaken, zoals slecht kunnen horen en zien.

Schakel op tijd hulp in

Blijf niet met je zorgen rondlopen. Bij autisme is het belangrijk dat je kind en jullie gezin zo vroeg mogelijk goede ondersteuning krijgen. Hoe eerder begeleiding gestart kan worden, des te meer je kind en je gezin er van profiteren.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Autisme

Organisaties

MEE

MEE Nederland

 030-23 63 707 mee.nlKoningin Wilhelminalaan 33527LAUtrecht

Psycholoog

Kinderpsychologie Praktijk Helmond

 06-21 96 97 86 kinderpsychologiehelmond.nlVlierbes 15708DVHelmond

VidaSense

 040-26 68 580 vidasense.nlRaiffeisenstraat 115611CHEindhoven

Psychotherapie Refleksie

 06-28 17 67 54 psychotherapierefleksie.nlOmmelseweg 555721WTAsten

Vereniging voor mensen met autisme of ASS

Nederlandse Vereniging voor Autisme

 030-22 99 800 autisme.nlWeltevreden 43731ALDe Bilt

Jeugd-ggz of jeugdpsycholoog

Mariëtte Kuper Kinder- en jeugdpsychiater

 06-28 17 01 32 kuperpsychiater.nlLupinestraat 145614GMEindhoven

Kinder-en Jeugdpsychiatrische Praktijk...

 040-24 44 340Parklaan 445613BGEindhoven

Psychologiepraktijk Plus

 06-11 79 54 37 barbaradebruin.nlJan Smitzlaan 75611LDEindhoven

Vergelijk hulpaanbod