Hib-ziekten worden veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is vooral schadelijk voor kinderen jonger dan 5 jaar. De Hib-bacterie kan longontsteking, hersenvliesontsteking en een ontsteking van het strottenklepje veroorzaken. Dit zijn ernstige aandoeningen.

Hib-infectie

Als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met de Hib-bacterie en daar ziek van geworden is, is het noodzakelijk om acuut medische hulp in te schakelen. Je herkent een infectie bijvoorbeeld aan een neus- en keelontsteking (snotneus), hoge koorts en braken, nekstijfheid, huidbloedingen, coma of een epileptische aanval. Specifieke verschijnselen bij baby’s zijn luierpijn (hevig huilen als je de beentjes optilt bij het verschonen), sufheid en soms een te lage lichaamstemperatuur in plaats van koorts.

Vaccinatie tegen Hib

Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Baby’s krijgen deze vaccinatie in hun tweede, derde, vierde en elfde maand. De vaccinatie biedt langdurige bescherming.

Bijwerkingen van de vaccinatie

De meeste kinderen hebben geen bijwerkingen van de vaccinatie; misschien alleen zwelling en pijn op de plek van de injectie. Sommige kinderen krijgen iets ernstiger bijwerkingen, zoals koorts en veel huilen. Deze bijverschijnselen verdwijnen meestal binnen 24 uur. Als de koorts hoger is dan 39 graden, is het raadzaam je huisarts hiervan op de hoogte te houden.

Na de vaccinatie

Als ouder kun je het best de plek van de injectie masseren. Dit vermindert de pijn. Een koud kompres of ijs is niet nodig; dit kan de bijwerkingen zelfs verergeren. Het is verstandig je kind van tevoren goed te laten eten, omdat het misschien na de injectie niets meer wil eten. Als je kind koorts heeft, helpt een warm bad en extra vocht (water drinken). Je kunt je kind eventueel een paracetamolzetpil geven.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: HiB-ziekten

Organisaties

Huisarts

Huisartspraktijk Boek

 040-28 31 277 huisartsboeknuenen.nlBoordseweg 265671ASNuenen

Huisartsenpraktijk Anderegglaan

 040-28 37 475 anderegglaan.praktijkinfo.nlAnderegglaan 145673ALNuenen

Huisartsenpraktijk Laan ter Catten

 040-28 37 085 praktijklaantercatten.nlLaan ter Catten 335673BBNuenen

Vergelijk hulpaanbod