Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt. Het lichaam raakt op den duur ernstig verzwakt en is daardoor vatbaar voor allerlei infecties en aandoeningen. Zonder behandeling (het nemen van hiv-remmers) is er een kans dat er aids ontstaat en kan de patiënt overlijden.

Voor een kind met hiv (en ook voor de ouder) brengt het leven uitdagingen en onzekerheden met zich mee. Er is gebrek aan kennis over hiv in de omgeving, onnodige angst voor overdracht van hiv en er kleeft een stigma aan. Je krijgt te maken met het verwerken van de diagnose, het wennen aan medicatiegebruik en de vraag aan wie je wel of niet vertelt over hiv. Goede ondersteuning is daarom belangrijk wanneer je kind hiv-positief is.

Hiv-infectie bij kinderen

De kans op overdracht van hiv op een kind tijdens de bevalling is ongeveer 30 procent. Ook als je je kind borstvoeding geeft, is infectie mogelijk. Gelukkig kan een infectie tegenwoordig goed worden voorkomen door het nemen van hiv-remmers tijdens de zwangerschap en afzien van het geven van borstvoeding. De kans op besmetting van de baby kan hierdoor verkleind worden tot minder dan 1 procent.

Medicatie

Er bestaat geen vaccin tegen hiv en ook geen genezing van hiv. Behandeling is wel mogelijk. Die bestaat uit een combinatie van verschillende medicijnen. Deze ‘combinatietherapie’ onderdrukt de vermenigvuldiging van het virus en stimuleert het afweersysteem. Bespreek de behandeling van je kind met de arts.

Jonge kinderen

Baby’s die tijdens of vlak na de geboorte worden geïnfecteerd met hiv, hebben veel actieve virusdeeltjes in hun lichaam. Daarom worden er van het begin af aan virusremmers toegediend. Een kwart van deze kinderen wordt ziek voordat ze 1 jaar zijn. Ze zijn dan al in het stadium van aids. Bij de meeste kinderen duurt dit langer; ongeveer driekwart van de kinderen krijgt pas verschijnselen van aids als ze 6 zijn.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Hiv en aids

Organisaties

Huisarts

Huisartspraktijk Boek

 040-28 31 277 huisartsboeknuenen.nlBoordseweg 265671ASNuenen

Huisartsenpraktijk Anderegglaan

 040-28 37 475 anderegglaan.praktijkinfo.nlAnderegglaan 145673ALNuenen

Huisartsenpraktijk Laan ter Catten

 040-28 37 085 praktijklaantercatten.nlLaan ter Catten 335673BBNuenen

Patiƫntenvereniging Hiv

Hiv Vereniging

 020-68 92 577 hivvereniging.nlEerste Helmersstraat 171054CXAmsterdam

Vergelijk hulpaanbod