Als je kind oorklachten heeft en niet goed kan horen, is het natuurlijk verstandig om de huisarts te raadplegen. Bij jonge kinderen komt het soms voor dat de buis van Eustachius nog niet goed werkt. Als een kind ouder wordt, wordt de functie van de buis van Eustachius meestal steeds beter. Tot die tijd worden er soms trommelvliesbuisjes geplaatst.

De buis van Eustachius

De buis van Eustachius zorgt voor een normale luchtdruk in het oor. Als de buis van Eustachius niet goed werkt, komt er weinig lucht in het oor waardoor een te lage luchtdruk ontstaat. Dit is pijnlijk, het oor loopt vol met vocht en het kind kan meestal niet goed horen. Er kan dan een klein buisje in het trommelvlies geplaatst worden, zodat er toch lucht in het oor kan komen en de luchtdruk op peil blijft.

Het trommelvlies

Het trommelvlies is een dun, maar heel sterk vliesje dat geluidstrillingen doorgeeft aan het gehoororgaan. Werkt de buis van Eustachius niet goed, dan werkt het trommelvlies ook niet goed meer. Het kind krijgt dan gehoorproblemen. Kinderen kunnen door hun gehoorproblemen meer gaan schreeuwen, doordat ze zichzelf niet goed kunnen horen.

Er kunnen blijvende trommelvlies- en oorbeschadigingen optreden. Daarom is het belangrijk om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Het trommelvliesbuisje

De arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies om daar het trommelvliesbuisje in te plaatsen. Het trommelvliesbuisje is maar anderhalve millimeter groot. Hierdoor raken het trommelvlies en het gehoor niet beschadigd. Het is een kleine, maar effectieve ingreep die plaatsvindt op de polikliniek. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten direct na het plaatsen van het trommelvliesbuisje.

Hoe bescherm je de oren van je kind?

Het is in principe niet erg wanneer je kind water in het oor krijgt, bijvoorbeeld onder de douche. Het water kan niet door het buisje heen gaan. Als je kind gaat zwemmen, is het wel verstandig om het oordopjes in te laten doen, zodat het vieze zwembadwater geen infecties kan veroorzaken.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Trommelvliesbuisjes

Organisaties

Huisarts

Huisartspraktijk Boek

 040-28 31 277 huisartsboeknuenen.nlBoordseweg 265671ASNuenen

Huisartsenpraktijk Anderegglaan

 040-28 37 475 anderegglaan.praktijkinfo.nlAnderegglaan 145673ALNuenen

Huisartsenpraktijk Laan ter Catten

 040-28 37 085 praktijklaantercatten.nlLaan ter Catten 335673BBNuenen

Vergelijk hulpaanbod