Participeren betekent meedoen, deelnemen. Participatie wil zeggen dat alle mensen actief deelnemen aan de samenleving. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door betaald werk te hebben, een opleiding te volgen of door vrijwilligerswerk te doen. De bedoeling van de Participatiewet is dat iedereen actief meedoet en daarmee zo veel mogelijk zijn eigen inkomsten verdient. Maar als dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, dan is bijstand mogelijk. Het recht op bijstand is geregeld in de Participatiewet.

Weinig inkomsten

U heeft weinig inkomen. Bijvoorbeeld omdat u geen werk heeft en uw WW-uitkering afloopt. Of omdat u net gescheiden bent en geen baan heeft. Of misschien bent u klaar met uw opleiding maar heeft u nog geen werk gevonden.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk (weer) aan het werk gaat en zo een inkomen krijgt. Bij hoe vind ik werk? leest u wat u kunt doen om een baan te vinden.

Bijstand

Voor de periode dat u op zoek bent naar werk, kunt u bijstand aanvragen. U krijgt alleen bijstand als u niet genoeg geld heeft om van te leven en niet zelf snel voor voldoende inkomsten kunt zorgen. De bijstandsuitkering is er om bijvoorbeeld huur, eten en kleren van te betalen.
Kunt u helemaal niet meer werken? En heeft u geen inkomsten en ook geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u ook bijstand aanvragen.

Jonger dan 27

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan moet u zich wel eerst melden, maar kunt u pas na 4 weken bijstand aanvragen. In deze 4 weken moet u solliciteren of een opleiding zoeken. Dit is de zoekperiode of inspanningsperiode. U moet via werk.nl melden dat u een aanvraag wilt indienen. De 4 weken zoektijd start op dat moment. 
Op dit moment kan het door de coronacrisis moeilijk zijn om snel werk te vinden. Daarom geldt de zoekperiode tot 1 oktober 2021 niet voor iedereen, onder andere niet voor jongeren met een (arbeids)beperking. Wilt u weten of de zoekperiode nu voor u geldt? Neem dan contact op met de gemeente.

Organisaties

UWV

UWV

 088-89 89 294 uwv.nlLa Guardiaweg 941043DLAmsterdam

Senzer

 0492-58 24 44 senzer.nlMontgomeryplein 65705AXHelmond

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod